Zobacz 10 zasad, by zdrowo się odżywiać
1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
2. Strzeż się nadwagi i otyłości. Bądź aktywny ruchowo uprawiaj najlepiej jogging, pływanie, jazdę na rowerze, ćwiczenia statyczne, ale o narastającej intensywności np. aerobik. Kontroluj masę ciała 1 raz w miesiącu.
3. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem kalorii, jeśli nie masz problemów brzusznych, najlepiej z mąki razowej wzbogacone o ziarna, płatki owsiane, orzechy.
4. Spożywaj codziennie przynajmniej dwie duże szklanki chudego mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, częściowo także serem. Należy spożywać mleko chude, o zawartości tłuszczu 0% lub 0.5 %, podobnie inne przetwory mleczne (sery żółte są tłuste).
5. Mięso spożywaj z umiarem, należy spożywać chude mięso (np. mięso drobiowe bez skórki). Bardzo zdrowa jest tłusta ryba morska oraz nasiona roślin strączkowych!
6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. Minimalna ilość dziennie to 400 mg.
7. Ograniczaj spożywanie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych (tłuste mięsa i tłuste przetwory mleczne). Zawierają tłuszcze powodujące miażdżyce – CHOLESTEROL. Unikaj też gotowych produktów o dużej zawartości szkodliwych tłuszczy – tłuste wyroby cukiernicze, zupy w proszku, twarde margaryny. Najlepszym tłuszczem spożywczym jest olej rzepakowy i oliwa z oliwek.
8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
9. Ograniczaj spożycie soli. Staraj się nie dosalać potraw.
10. Unikaj alkoholu i nie pal. Dopuszczalne spożycie alkoholu: mężczyźni 500 ml piwa lub 200 ml wina lub 50 ml wódki; Kobiety 250 ml piwa lub 100 ml wina lub 25 ml wódki. Nikotyna i substancje smoliste – zero.